top of page

Leesautobiografie

Naam: Daan de Hond

Klas: V4b

 

Eerste twee jaar

De eerste twee jaar in de onderbouw heb ik niet veel boeken gelezen. Omdat ik voor school er veel tijd mee bezig ben geweest voelde het voor mij wel zo. School heeft een hele grote rol gespeeld in het lezen van boeken, omdat buiten de boeken die ik moest lezen van school, heb ik geen andere boeken gelezen. Ik denk dat als ik niet verplicht boeken voor school zou moeten lezen dat ik dan zelf wel een boek gelezen had.

De boeken die ik in de eerste voor school heb gelezen zijn:

-Brieven aan een rattenhemel van Anton van der kolk

-Verzet tegen de vijand van Martiene Letterie

-Password van Mirjam Mous

Van deze drie boeken vond ik Password mijn favoriet. Ik vind dat Mirjam Mous een fijne manier van schrijven heeft, ze gebruikt jongerentaal, niet al te moeilijk taalgebruik en ik kon mij inleven in de  personages omdat deze ongeveer in dezelfde levensfase als ik zitten. Het boek was zo opgebouwd  dat ik erg naar het einde toe leefde om te weten hoe het verhaal ging aflopen. Dit is een boek dat ik ook had gelezen als ik niet verplicht was om een boeken voor school te lezen.

Verder vond ik Brieven aan een rattenhemel een ontroerend boek en prettig om te lezen, omdat ik meeleefde met de hoofdpersonage en hoopte dat hij zijn doel zou bereiken, daardoor wilde ik het boek uit lezen. Maar het is niet een boek dat ik gekozen zou hebben als ik niet verplicht was geweest om een boek te lezen. Ik denk dat dit komt omdat ik toch meer spanning wil dan ontroering.

Het boek Verzet tegen de vijand is een boek dat over de oorlog gaat, dit is niet echt een onderwerp wat ik leuk vindt om te lezen.

 

In het tweede jaar heb ik de volgende boeken gelezen:

Slecht van Jan Simoen

Exit van Tim Kestens

Messcherp van Catherine Johnson

Van deze drie boeken denk ik dat ik slecht van Jan Simoen het leukst vond om te lezen. Dit komt vooral omdat in dit boek, Jan Simoen, korte en vlotte zinnen gebruikt. Het verhaal was duidelijk. Maar spectaculair vond ik het niet. Het riep voor mij geen vragen op zoals waarom, wie enz en het was een open eind en ik heb liever een afgerond einde.

Exit  weet ik niet zo goed meer hoe de schrijfstijl was. Wel weet ik dat ik me af en toe naar voelde door het verhaal, een jongen die zelfmoord pleegt om wat klasgenoten hem hebben aangedaan. Als ik een boek lees wil ik dat het spannend is maar ik wil er geen naar gevoel aan overhouden.

Het boek Messcherp heeft niet zoveel indruk gemaakt op me, waarschijnlijk omdat ik me totaal niet met de personages kon inleven. Ik vond het verhaal niet leuk, een jonge die op het rechte pad komt omdat hij verliefd wordt en als het uitgaat, gaat hij weer de fout in.

 

Wat ik het ergst vond om te lezen waren de fragmenten, omdat ik de verhalen vaak onduidelijk vond. Waarschijnlijk omdat je bijvoorbeeld een stukje van de eerste 6 pagina’s las dan sloeg je heel veel over en ging het verder met pagina 30 t/m 36 enz. hierdoor kwam ik niet goed in het verhaal.

 

Boeken in het derde jaar

Voor Nederlands heb ik voor het derde jaar twee boeken gelezen, dit waren:

Rec.play van Hans Hagen

Landjepik Derk Visser

Het eerste boek Rec.play kan ik me niet zoveel meer van herinneren, en als ik de samenvatting terug lees geloof ik niet dat het verhaal veel indruk op me heeft gemaakt.

Het tweede boek No Deal vond ik echt een leuk boek. Dit verhaal bleef spannend tot het eind. Het was een verhaal waar je tijdens het lezen je afvroeg wat gaat hij doen, hoe loopt het af, als dat maar goed gaat. Ik kon me inleven in de hoofdpersoon, een aardige jongen die een loer gedraaid wordt.

Landjepik was een boek dat makkelijk las maar ik vond het verhaal niet boeiend. Er kwamen vooroordelen over buitenlanders in voor maar ook over Nederlanders, meubelboulevard op tweede kerstdag, in een kringetje de verjaardag vieren etc. dit maakte dat ik het boek af en toe een beetje humoristisch vond en dat vond ik de leuke kant van het boek.

 

Van basisschool naar middelbare school

Op de basisschool las ik nog wel eens omdat ik het leuk vond, waarschijnlijk omdat ik toen meer tijd had om te lezen. Mijn voorkeur is in de loop van de tijd niet zo heel erg veranderd. Vroeger las ik boeken uit de serie kippenvel en van Paul van Loon de griezelbus dit zijn ook spannende thriller verhalen, dat is het genre wat ik nu ook nog het liefst lees. Op het eind van mijn laatste jaar van de basisschool begon ik met het lezen van young adult boeken, maar echt heel veel boeken voor ontspanning heb ik niet gelezen

 

Hoe vaak, hoeveel en hoe snel

Ik lees net zoveel als moet van school, alleen tijdschriften die lees ik wel. Net als in de eerste twee jaar zou ik, als het vanuit school niet verplicht zou zijn, af en toe zelf een boek lezen. Ik lees niet snel dit is eigenlijk ook een groot deel van de reden waarom ik het niet leuk vind om te lezen. Het vergt veel tijd en alles moet binnen een bepaalde tijd gelezen zijn. Ik merk dat ik soms woorden verkeerd lees terwijl ik deze woorden wel ken en al tig keer gelezen heb, hierdoor raak ik uit het verhaal en moet weer terug bladeren. Lezen doe ik door de verplichtingen, zoals nu dat ik drie boeken tegelijk aan het lezen ben, dus niet voor mijn plezier. Wat ik momenteel fijn vind is dat we met levensbeschouwing gezamenlijk een boek lezen en als huiswerk een aantal bladzijden zelf moeten lezen. Hierdoor blijft het overzichtelijk en hoef ik niet teveel tegelijk te lezen.

 

Soort boeken

Mijn voorkeur hebben thrillers/spannende boeken die een tikkeltje mysterieus zijn en waar het niet al gelijk duidelijk is hoe het verhaal afloopt. Er moet een bepaalde spanning blijven tot het eind, ik moet een reden hebben om te blijven lezen. Het moet wel duidelijk blijven, dus niet te veel van de hak op de tak en dat je daardoor op een gegeven moment het verhaal kwijt bent. Het liefst lees ik een boek dat in chronologische volgorde geschreven is en met een afgerond einde. Lekker in een vlot tempo geschreven, en wat niet steeds afwijkt van de kern van het verhaal, zodat het goed doorleest en ik geboeid blijft.

 

Favoriete boeken

Er zijn eigenlijk maar drie boeken die ik echt goed vond dat is Boy 7 van Mirjam Mous, Password ook van Mirjam Mous en No Deal van Elle van den Boogaard. Wat ze alle drie gemeen hebben is dat het spannende boeken zijn, die vlot lezen omdat ze niet te veel van de kern afwijken. Je kunt je inleven met de personages en omdat je niet al vroeg in het boek weet hoe het afloopt blijft het spannend tot het eind. Er zit een bepaalde mysterieuze/onzekere factor in, bijvoorbeeld behoort de personage tot de goede of de slechte of wie heeft het gedaan etc.

Het fragment dat we gelezen hebben, schaduwzuster van Simone van der Vlucht lijkt me ook een spannend boek om te lezen.

 

Afkeer van boeken

-Fantasy boeken zou ik niet snel lezen, ik moet bij een boek wel een reëel beeld kunnen hebben met boeken over draken, trollen, feeën en tovenaars heb ik dan ook niets.

-Ook boeken met als onderwerp de middeleeuwen, kruistochten etc. heb ik niets mee. Het tijdvak spreekt mij niet aan, ik kan me niet inleven in die tijd.

-Boeken waarvan de schrijfstijl chaotisch is, te veel details zodat je niet meer weet waar het nou precies over ging. Boeken met verschillende verhaallijnen en waar dat niet duidelijk wordt aangegeven. Ook boeken met veel verschillende tijden flashback, flashforward vind ik vaak rommelig worden.

 

Wanneer vind ik een boek goed

Ik vind een boek goed als ik me op de een of andere manier kan inleven, of in de persoon of in een situatie, in het boek. Het moet mij blijven boeien. Ik moet tijdens het lezen me kunnen afvragen; waarom doet die persoon dat, wat zal ik doen in zo een geval, als het maar goed gaat en meer van dat soort vragen. Ik wil de afloop van het verhaal graag pas op het eind weten zodat ik een reden heb om te blijven lezen. Het verhaal moet mij gelijk pakken, er moet gelijk iets gebeuren zoals bij bv. Schaduwzusters waar de lerares bedreigd wordt. En dan via spannende momenten naar een, het liefst afgerond einde toewerken.

Ik denk wel dat mijn voorkeur voor boeken gelijk is aan films of tv series. Zo houd ik van thrillers.  

 

Belevende of herkennende lezer

 

Ik ben denk ik vooral een belevende lezer. Het heldere verhaal, het inleven in de verhaalpersoon een afgerond einde en actie en emotie, dat zijn de dingen die op mij van toepassing zijn. Een enkele keer wat gedachten en beschrijvingen vind ik geen probleem als het maar niet te vaak is en het verhaal moet duidelijk zijn, bijvoorbeeld net zoals in No Deal dan zijn de gedachtes van de hoofdpersonage schuingedrukt. Het moet wel duidelijk zijn over welke periodes de gedachten zijn en beschrijvingen moeten niet heel lang zijn waardoor je alweer vergeten bent waar het alweer om ging.

Ik denk dat het belevend lezen past bij de boeken die mij aanspreken bijvoorbeeld Mirjam Mous en No Deal deze boeken hebben een duidelijk verhaal er zit spanning in, weinig beschrijvingen en gedachten. Het is vlot geschreven en ik kan me goed inleven in de personages doordat ze in dezelfde leeftijdsfase zitten of omdat ik het rot/zielig vind voor ze en ik me kan afvragen wat ik zal doen in hun situatie.

bottom of page