top of page

Balansverslag Letterkunde

Naam: Daan de Hond

Klas: 4 Boeken schooljaar 2016/17

 

Dit jaar heb ik drie boeken gelezen en een middeleeuws opdracht gemaakt over Karel ende Elegast, uit dit boek heb ik fragmenten gelezen. De boeken die ik gelezen heb zijn:

Schaduwzusters van Simone van de Vlugt

Disconnect van Juultje van Nieuwenhof

Het gouden Ei: van Tim Krabbe

Het Diner: Herman Koch

Morgen ben ik weer thuis- Simone van de Vlugt

Het boek, schaduwzusters is een “Literaire thriller” Het boek is niet moeilijk te lezen en zit niet vol met diepliggende filosofieën. Het boek heeft veel weg van een Young adult boek. Ik vond het ook een erg leuk boek dat ook erg spannend was. Ook vond ik het fijn dat dit boek in chronologische volgorde geschreven is.

Het tweede boek Disconnect vond ik een heel leuk boek, het had spanning, ik kon mij identificeren met de karakters, omdat ze de zelfde leeftijd hadden en in ongeveer de zelfde periode van hun leven zitten als ik, het was duidelijk opgebouwd en in chronologische volgorde geschreven.

De derde opdracht ging over het middeleeuwse verhaal, Karel ende Elegast, ik vond dit echt afschuwelijk. Het was dat er naast de middeleeuwse taal het in modern Nederlands was getypt anders had ik er niet veel van begrepen. Ik miste spanning, ik kon mij niet identificeren met de karakters en de schrijfstijl, het sprookjesachtige spreekt mij niet aan.

Het vierde boek was Het gouden ei, ik vond het boek wel goed, het was vrij dun Maar dat deed niets af aan de spanning. Wat ik niet zo fijn vond aan dit boek was dat de hoofdstukken door elkaar liepen, bij elk hoofdstuk kwam je pas na een aantal pagina’s erachter in welk periode je zat.

Het vijfde boek is ook van Simone van de Vlugt. In tegenstelling tot schaduwzusters vond ik dit boek niet heel erg leuk om te lezen. Al vroeg in het verhaal werd de dader bekend en er kwam niet echt spanning in het verhaal. Ik vond het een beetje langdradig, er kwamen niet echt verrassingen meer. Je wist als lezer al erg snel hoe dit boek zou aflopen.

 

Is mijn smaak veranderd

 

Als ik kijk naar de boeken die ik afgelopen jaar gelezen heb en wat ik van deze boeken vond en waarom ik dat vond, denk ik niet dat mijn smaak van boeken veranderd is. Ik hield en houd nog steeds van thrillers, het moet spannend zijn en mij direct pakken maar ook een beetje mysterieus zijn. In de drie boeken die ik gelezen heb kwam dit in alle drie voor. Van de drie boeken vond ik Het gouden ei het minst. Dit is ook het enige boek dat niet volledig in chronologische volgorde is geschreven, en waar ik me niet goed in de personages kon inleven omdat die ver van mijn af stonden. Daaruit kan ik dus opmaken dat mijn smaak wat soort boeken betreft niet veranderd is.

 

Lezen als verrijking

 

Er zijn tijdens het lezen geen onderwerpen aan het bod gekomen waarover ik nog nooit nagedacht heb. Ik weet dat de onderwerpen waar ik over gelezen heb zich afspelen, maar ik ben er zelf nooit mee geconfronteerd. Ik kan niet zeggen dat ik een bredere interesse heb gekregen door de boeken die ik dit jaar gelezen heb. Waarschijnlijk omdat de meeste boeken wel in het verlengde liggen van wat ik andere jaren ook leuk vond.

Ik denk niet dat het lezen, van deze boeken mij geestelijk rijker heeft gemaakt. Dan ga ik ervan uit dat als een boek mij geestelijk rijker maakt, ik er iets van geleerd heb en dat is met deze boeken niet het geval. Misschien is een uitzondering hierop de opdrachten bij Karel ende Elegast, hier heb ik meer geleerd over het ontstaan van literatuur en de boekdrukkunst. Door deze opdrachten heb ik meer de waarde van het opschrijven van verhalen ontdekt, dat wil niet zeggen dat ik lezen leuk vind.

 

Lezen als functie

 

Een functie van lezen is het verbreden van je woordenschat. Maar het kan ook zijn dat het als functie heeft je kennis te vergroten. Ik kan niet echt zeggen of ik er anders tegen aan kijk dan in het begin van de 4de klas omdat ik daar niet zo over nagedacht heb. Wat ik door Karel ende Elegast wel heb geleerd is dat literatuur ook als functie heeft volksverhalen door te vertellen, zo heb ik nooit eerder over een boek nagedacht.

 

Manier van lezen

 

Ik ben door het werken aan het leesdossier wel anders gaan lezen. Ik let tijdens het lezen meer op de diepgang van de karakters, hoe de karakters zich ontwikkelen en de boodschap die het verhaal wil overbrengen in zijn thema’s. Dit heb ik mijzelf aangeleerd door het maken van de verslagen, je weet dat je die informatie nodig hebt om je verslagen goed te maken en de diepgang van het boek te begrijpen. Ik maak nu tijdens het lezen ook aantekeningen als mij iets opvalt, zodat ik dit kan gebruiken voor mij verslagen. Ik bekijk de uittreksels pas nadat ik mijn verslag heb gemaakt, omdat ik mij anders laat beïnvloeden door de uittreksels of recensies, maar als ik iets lees wat mij niet is opgevallen probeer ik dat terug te zoeken in het boek.  Maar dit doe ik alleen als ik voor school een boek lees, omdat ik weet dat ik die informatie nodig heb. Als ik voor mijzelf een boek lees zou ik niet zo letten op onderliggende onderwerpen, dan is het puur voor ontspanning en ik vind de manier van lezen, voor school niet ontspannend, dit komt omdat ik te diep op alles in moet gaan en dan vaak nog tussen de toetsen, projecten en leesopdrachten van andere vakken door. Ik kan het lezen dan niet als ontspanning zien.

 

Delen van leeservaringen

Ik weet niet of ik zinnig kan mee praten over mijn leeservaringen, dit komt grotendeels omdat ik zoveel boeken heb gelezen dit jaar dat ik al wat details van de boeken kwijt ben of door elkaar haal.

 

​

Waar heb ik moeite mee

Het meeste moeite heb ik met tempo lezen. Ik vind dat ik veel boeken, met die van Engels erbij, in een korte tijd moet lezen. Ik ben niet zo een snelle lezer, dus moet er veel tijd in steken. Ik heb ook moeite ermee als een verhaal veel in tijd wijzigt door middel van Flashbacks en Flashforward. Het duurt dan een tijdje voor ik weer in het verhaal zit.

 

Mijn Favoriete boek

 

Dit jaar is mijn favoriete boek, Disconnect van Juultje van Nieuwenhof. Ook vond ik Schaduwzusters een leuk boek maar omdat in Disconnect, de hoofdpersonen meer rond mijn leeftijd zaten en ik mij dus een goed beeld kon vormen vond ik dat boek leuker. Disconnect had voor mij alles wat ik leuk vond in een boek. Het is op chronologische volgorde geschreven, het was spannend, zelfs een beetje mysterieus tot het eind en het had een afgerond einde die pas op het einde van het boek onthuld werd. 

 

Het letterkunde programma van het Odulphuslyceum

Ik heb geen suggesties voor het letterkunde programma van het Odulphuslyceum.

bottom of page